Jeden z moich ulubionych programów rozrywkowo kulinarnych, opowiadał ostatnio historię młodego człowieka, któremu zamarzyła się piękna restauracja. Kupił on lokal po zamkniętej restauracji, wyremontował, kupił nowe meble i dekoracje. Wystrój i dodatki były naprawę imponujące. Jednak test smaku i czystości wypadł fatalnie.
Brak systematyczności w sprzątaniu
Znana restauratorka zmieszała właściciela restauracji z błotem – przede wszystkim za bałagan na kuchni. Czysta kuchnia to jeden z fundamentów dobrej restauracji, ba każdego miejsca, gdzie serwowane jest jedzenie. Kuchnia to miejsce, gdzie musi być czysto. W pełni się z tym zgadzam, jednak szkoda mi było młodego właściciela, który próbował doszorować przez całą noc kuchenkę oblepioną starym tłuszczem. Dopiero następnego dnia wpadł na to, że tylko profesjonalna chemia może poradzić sobie ze starym, zaschniętym tłuszczem.
Chemia przemysłowa kluczem do sukcesu
Zakup profesjonalnych środków był strzałem w dziesiątkę. Chemia techniczna poradziła sobie z wszelkim tłuszczem i brudem, co pozwoliło uniknąć zakupu nowego pieca i kuchenki. Zwykłe środki dostępne w sklepie nie poradzą sobie z zaschniętym tłuszczem i brudem. Niemal każdy producent chemii przemysłowej ma w swojej ofercie różne środki przeznaczone do czyszczenia, klejenia czy uszczelniania. Dzięki takim sklepom czy hurtowniom, restauracyjne kuchnie mogą lśnić a my możemy jeść tam bez obaw. Co ciekawe, dobra hurtownia chemii przemysłowej ma w swojej ofercie także środki przeznaczone właśnie do przemysłu spożywczego, co bardzo ułatwia pracę przy żywności.
Czysta kuchnia w domu
Domowe kuchnie, po pierwsze nie są używane na taką skalę, jak te restauracyjne. Siłą rzeczy nie mają one możliwości, ubrudzić się tak, aby zwykły środek czyszczący nie poradził sobie z takimi zabrudzeniami. Najważniejsze, aby dbać o porządek regularnie, nie będzie wówczas konieczności szorowania i używania silnych środków chemicznych.
Brudna kuchnia zmorą polskich restauracji
Dość często oglądam ten popularny program o upadających restauracjach i smutne jest to, że większość z nich ma problem z brudem, szczególnie w kuchni. Odwiedzając restauracje nie jesteśmy w stanie sprawdzić, co dzieje się na zapleczu, jaki panuje tam porządek, czy kuchnia jest sprzątana na bieżąco. Pozostaje nic innego jak zaufać właścicielom restauracji i wierzyć w to, że dbają oni o porządek i czystość.
Więcej informacji znajdziecie w krótkim filmie: